fredag 28 december 2018

Ruhengeri - vulkanvandring

24/12 Julafton!

Vi har nu spenderat två nätter i Ruhengeri, en stad nära gränsen till Uganda. Igår var det olika aktiviteter efter intresse som stod på schemat, vandring upp till en vulkansjö på Bisoke mountain, kolla på Golden monkeys eller vandra till Diane Fosseys grav. Jag och Anton valde vandringen upp till vulkansjön ont anande om hur jobbig den var! Uppstigning kl5 för frukost och tidig avfärd mot gaten. Som vanligt här i Afrika går saker inte så fort så vi stod och väntade på vidare avfärd till foten på berget i över en timme. Sista biten på vägen var 2 km till på en väg full av sten som knappt är värd att kallas väg. Väl framme så var vi 22 människor från olika länder som skulle vandra upp. Guiden frågade vilka som ville ha en bärare som skulle hjälpa till att bära ens ryggsäck och en enda sa ja. Guiden skrattade och sa: "I will reserve some for you so if you change your mind on the way it is fine!". Till slut hade alla av oss tagit hjälp av bärare. Det var högt tempo, 1000 höjdmeter ungefär upp till 3711 meter så höjden kändes av! Pulsen var hög och flåsningen likaså. I princip hela vandringen var ren lervälling vilket inte gjorde det lätt, man halkade och klaffsade med stora lerklumpar på skorna. Vi var sex från vårt gäng som gick upp och fyra av oss kom upp på toppen glada, trötta och stolta!

Samma dag som vi kom till Ruhengeri så gick vi till en kvinnoorganisation där de dansade och sjöng för oss samt visade oss det hantverk de gjort. Organisationen hjälper kvinnor genom att lära dem att sy så att de kan jobba och få en lön. Det var hur mycket fint som helst, väskor, kläder och skålar. Jag fick testa att göra grytunderlägg med nån form av gräs och det var sjukt pilligt! Varje underlägg och skål tog en vecka att göra. Galet!

På själva julaftonsmorgonen åt vi en julfrukost, vi fick till och med tomtegröt! När alla var mätta och glada åkte vi mot Uganda och Lake Bunyonyi. Gränsen gick ovanligt smärtfritt men det kändes som att vi åkte åt rätt håll, hade nog varit krångligare att komma från Uganda till Rwanda. Vid gränsen fick vi tvätta händerna med nåt starkt och så tog de tempen på oss, det pågår tydligen ett utbrott av Ebola i Kongo och det är bara några mil från gränsen.

Vi har det toppen även om det gärna kunde få vara lite varmare! Lake Bunyonyi ligger dock på 2000 meter höjd så det är inte så konstigt att det blir kalla kvällar och nätter. Sjön är för övrigt den näst djupaste i Afrika men den djupaste i Uganda. Ingen vet riktigt hur djup den är dock, en skylt vid vår camping så 2000 meter men vår guide på vår båttur sa 900 meter så det är lite oklart! Mer om våra dagar i Lake Bunyonyi kommer i ett senare inlägg.

Puss!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar